Філософія мікосеергії

Основні принципи регенеративного сільського господарства.

Рослини мають імунну систему, яка захищає їх від хвороб і шкідників. Ми знаємо, що імунна система тварин і людини може чинити опір вірусам і бактеріям. Те ж стосується і рослин.
Імунна система рослин залежить від мінеральних речовин, які рослина отримує. Оптимальне харчування робить рослину стійкою до хвороб і шкідників. Кожній рослині необхідні свої поживні речовини, які допомагають їй бути стійким до хвороб і комах. Продукти метаболізму мікроорганізмів, які заселяють грунт є ефективним джерелом живлення рослин. Вони містять поживні речовини в доступній для рослин формі.

Для здорового грунту потрібні два процеси: мінералізація і гуміфікація.

Мінералізація: відбувається при великій кількості корисних мікроорганізмів, які, в процесі життєдіяльності, витягують з грунту мінеральні речовини, які недосяжні для коренів рослин. Мікроорганізми розмножуються, якщо для них є сприятливе середовище, коли рослини виділяють оксиданти, в основному у вигляді цукрів, а також амінокислот, незамінних жирних кислот і ферментів. Цукри – це по суті вуглець, водень і кисень. Формула глюкози – С6Н12О6. У цукрі немає мінералів: кальцію, магнію, калію. Але бактерії потребують цих мінералів для побудови своїх клітин, тому вони отримують ці мінерали з грунту, причому ці мінерали можуть бути в недоступній для рослин формі, і навіть при аналізі грунту їх можна не виявити. В процесі взаємодії бактерій і їх життєдіяльності мінерали стають доступними для рослин.

Гуміфікація: в цьому процесі беруть участь грибки, а не бактерії. Грибки схожі на рослини, їх гіфи розростаються в грунті. Грибки діють зовсім не як бактерії. Вони розщеплюють більш складні сполуки: целюлозу, інші складні вуглеводні; вони також можуть розщеплювати ліпіди – рослинні жири, чого не можуть робити бактерії. Гриби відповідають за гуміфікацію. Вони мають потужну ферментну систему, і можуть розкладати будь-які субстрати.

Продукти такого перетравлення називаються стабільною гумусною субстанцією, яка має період напіврозпаду в грунті протягом сотень років. Таким чином ефективно накопичуються органічні речовини.

Отже, баланс бактерій і грибків в грунті призводить до утворення родючого грунту за рахунок постійної мінералізації і гуміфікації, і рослини мають біодоступність форм харчування протягом всього періоду їх росту.

Препарати на основі бактерій та грибів застосовуються для регенеративного сільського господарства, якє дає високий результат за рахунок відновлення потрійного симбіозу в грунті: бактерія – гриб – рослина.

Сучасне сільське господарство сконцентровано на підборі добрив для рослин з метою підвищення врожайності: наприклад, скільки азоту, фосфору і калію необхідно внести в грунт, щоб отримати кілограм врожаю.

Ми ж дивимося на живлення рослин зовсім по-іншому. Замість того щоб концентруватися на врожаї, ми докладаємо всіх зусиль, щоб забезпечити рослинам харчуванням і підтримати їх здоров’я. І коли є якість здоров’я рослини, тоді є й врожай. Це відбувається автоматично. Причому урожай виходить більш якісним: смачнішим, краще зберігається, розміри плодів більші.

Ми вважаємо, що потрібно також змінити підхід до оцінки врожаю. Замість того щоб міряти його тоннами або ящиками з гектара, ми повинні звертати увагу на кількість білка з гектара. Це важливо, бо ще 60 років тому Вільям Албрехт сказав, що бідний грунт не може дати продукт багатий білком. Отже, необхідно збагатити грунт потрібними мікроорганізмами і грибами, і тоді ми будемо мати якісний врожай.

Здорові рослини роблять грунт здоровим. Загальновідомо, що здоровий грунт робить рослини здоровими, і це правда. Але правда і зворотнє: здорові рослини роблять грунт здоровим. Як це можливо? Більша частина продуктів окислення (у вигляді цукрів, амінокислот і інших речовин) потрапляють в грунт через кореневу систему. За своє життя, від посадки до врожаю або смерті рослини, вона виробляє певну кількість цукрів, які ми приймаємо за 100%. Це число можна розділити приблизно на 4 частини: 25% йде в кореневу систему, 25% використовується для росту рослини (формування скелету і крони); 25% використовується на плодоношення; і 25% потрапляє у грунт через кореневу систему, щоб живити мікроорганізми в грунті. У різні фази вегетації рослини цукри розподіляються по-різному. На етапі росту рослини багато цукрів концентрується в кореневій системі і в грунті з метою харчування рослини. Таким чином рослина інвестує поживні речовини в грунт, для того, щоб вона допомогла йому в подальших стадіях. Під час формування  плодів цукри використовуються для їх росту, і в грунт їх потрапляє вже набагато менше. Але під час росту рослини до 70% продуктів фотосинтезу концентруються в грунті. Це величезна кількість енергії, яку рослина віддає для поліпшення здоров’я грунту.

Але грунт може швидко змінюватися. Ознакою якісного грунту є щільне його прикріплення до коріння рослини, що говорить про високу бактеріальну і грибкову активність. Грунт можна підтримувати у здоровому активному стані, вирощуючи і монокультури: кукурудзу, сою тощо. Але найкращий і найшвидший спосіб отримання здорового грунту відбувається через вирощування багаторічних полікультур, випасання тварин на полі, причому, основний ефект відбувається не від внесення гною в грунт або розщеплення органічних залишків, а завдяки постійному зростанню рослин, в ході якого в грунт надходять продукти фотосинтезу.

У природі комахи – організми, які поїдають відходи. Цей принцип розвинув Філіп Калахен. Він вивчав питання взаємодії рослин і комах. Коли рослини здорові, їх листя темно-зелені, товсті, потужні, комахи не бачать нічого для поїдання. Але, якщо рослини хворі, то на полях з’являються комахи. Такі рослини містять багато азоту, аміаку, розчинних амінокислот в соці рослин. Рослини на вигляд можуть здаватися здоровими, вони можуть бути темно-зеленого кольору, вони можуть добре рости, але шкідники їх поїдають. Вчений Філіп Калахен виявив, що рослини і комахи спілкуються в інфрачервоному спектрі. Рослини, багаті азотом, аміаком, розчинними амінокислотами випромінюють для комах інфрачервоне випромінювання, що є для них закликом до їжі. Вони можуть бачити нездорові рослини здалеку і є одним з механізмів, за допомогою якого рослини спілкуються з навколишнім середовищем. На тілі комах також є мікроантенни. Через такі біохвилі відбувається спілкування. Між ними передаються такі слабкі сигнали, які люди ще не навчилися вловлювати. Ці антени також реагують на феромони. Таким чином ми бачимо як комахи починають знищувати слабкі рослини до того, як люди їх зберуть.

Хвороби – зброя в природі, яка спрямована на знищення хворих рослин. Про це говорив Вільям Албрехт: «Комахи – збирачі сміття, а хвороби – команда прибиральників». Їх завдання – знищити нездорові рослини перш, ніж їх з’їдять тварини або люди. Ми ж, з усією своєю мудрістю, поливаємо нездорові рослини токсинами, знищуючи комах і хвороби, щоб потім дати ці продукти людям. Але ми маємо наукові дані, які говорять, що за допомогою правильного харчування рослин ми можемо позбутися від хвороб і
шкідників.

Бур’яни – барометр здоров’я грунту. Різні види рослин мають різні потреби в харчуванні. У чорниці не такі потреби, як у конюшини, помідора або сої. Кожна рослина потребує свого живлення і воно специфічне в особливій біології грунту. Потрібен специфічний симбіоз рослини, грибів і бактерій для того, щоб відбувся ефективний ріст рослини. Той же принцип працює і з бур’янами. Ці дикі рослини потребують зовсім іншого у балансі грунтової мікрофлори, ніж культурні рослини. Отже, правильно сформувавши мікробоценоз грунту можна посприяти росту культурних рослин, і знизити або запобігти росту бур’янів.

Компанія “Мікосенергія”
Вікторія Оліферчук